שעם ויין

"בלתי נפרדים מטבעם"

יין הוא החיים, והשעם מרחיב אותו. כאצילים וקסומים, שעם ויין מתקשרים בקשר סמביוטי שהתפתח במשך מאות שנים. המאפיינים האורגניים של השעם הופכים אותו לפקק בלתי מנוצח, חיוני לתהליך יישן היינות ופיתוח התכונות המוטבעות שלהם. בכל פעם שבקבוק נפתח, נוצר קשר בלתי שביר בין היינן, היין והצרכן. בתוך בקבוק האטום בשעם מתחיל מסע אמיתי עבור היין.

קשר בינומי זה החל לפני אלפי שנים והופרע רק במהלך ימי הביניים. ארכיאולוגים מצאו ראיות לכך שמצרים השתמשו בשעם, גם היוונים והרומאים, אולם היה זה דום פריניון, נזיר בנדיקטיני שחי בצרפת במאה ה-17, שסלל את הדרך לאימפריה שנבנתה על בסיס הברית בין זכוכית (בקבוק) ושעם (פקק). על ידי צפייה בטבע סביבו, הוא הבין כי חייב להיות פתרון טוב יותר לאטום יין מאשר פקקי העץ בהם השתמשו בזמנו, שהיו לא יעילים וישנים, ולא הצליחו לשמר את היין. לכן הוא החליף את העץ בשעם ופופ! עולם חדש נפתח לנגד עיניו.

הזיווג המושלם

דום פריניון שינה את המשחק. הוא הפיץ פתרון בינארי פשוט אך חכם להפליא, שעדיין נמצא בשימוש 300 שנה אחרי. הזיווג המושלם: בקבוק זכוכית ופקק שעם. הפיתוח הסימולטני של פקקי שעם ובקבוקי יין אפשר את תעשיית היין המודרנית, אולם מה בדיוק הופך את פקקי השעם לייחודיים כל כך? מדוע הם מהווים פתרון איטום נפלא כל כך ליין?

התשובה אינטואיטיבית ומוכחת מדעית כאחד, ומבט מקרוב בגליל הקסום הזה מציע התחלה טובה. כל פקק שעם הינו שסתום טבעי מתוחכם, המורכב מ-800 מיליון תאים זעירים הכוללים הרכב שעיקרו סוברין, ממולא גז דמוי אוויר. בעת לחיצה, הם מתנהגים ככרית וממשיכים לנסות לחזור לצורתפ וגודלם המקוריים, לפיכך מתאימים עצמם לצוואר הבקבוק ושומרים על איטום הדוק.

"יין הוא החיים, חיים מבוקבקים ומופצים. מדובר בשיקוף אינטלקטואלי, דיאלוג בין האדם לטבע. שעם הוא האלמנט הקסום ביותר, אלמנט אורגני ויקר. הוא שומר האוצרות ואיש הסוד הראשון של תוכנו. שעם מסמל את הטבעיות והארכת החיים על מנת לסגור ולנצור את כל המסרים החבויים בתוך הבקבוק".

Josep Roca, Sommelier, El Celler de Can Roca

"אנו יודעים כי יש תחלופה בין היין לפקק השעם. פקק השעם חייב להיות מושלם כדי לאפשר לתחלופה זו להתרחש באופן המיטבי, כדי שהיין ישתפר עם הזמן. כמו יין, לפקקי השעם יש סיפור, מחזור חיים שמתחיל ביער אלון השעם, עובר תהליך טכני ומסיים בבקבוק יין".

Carole André, Cheval Blanc, Saint Émilion

יין אטום בשעם טעים ונעים יותר

בזמן שהחושים שלנו אומרים לנו מיד כי יין אטום בשעם טעים ונעים יותר, המדע גם מוכיח זאת. מחקרים שבוצעו על ידי אוניברסיטת Bordeaux מתייחסים לתרומת השעם הייחודית להתפתחות היין. התכונות הטבועות של פקק השעם- קל משקל, קל לדחיסה, בלתי חדיר, חסין בפני לחות וריקבון, עמיד- הופכות אותו לפתרון האיטום היחיד המכבד באמת את התפתחות היין ומניעת התדרדרותו לאורך זמן.

האינטראקציה המסתורית בין פקק השעם ליין

לפעמים, אריכות הימים הזו היא מעבר לדמיון. גילוי אוסף של 168 בקבוקי שמפניה במצב מושלם משרידי ספינה בים הבלטי לפני 200 שנה מהווה דוגמה מופלאה ליכולת השימור המעולה של פקקי השעם.
האינטראקציה בין פקק השעם ליין נותרה תעלומה במשך זמן רב, והולידה מיתוסים מושרשים עמוקות. אחד הרעיונות הנפוצים ביותר היה שהשעם "חדיר", כלומר מאפשר ליין לנשום. זוהי תפיסה שגויה. לפי מחקר עדכני, לאחר הביקבוק, החמצן שנספג בפקק השעם (ולא האוויר מחוץ לבקבוק) מסתובב ומתקשר עם היין ומאפשר לו להתיישן. בסופו של דבר, פעולת השעם על רכיבי היין הופכת אותו למורכב ומעניין יותר: תרכובות פנוליות, לדוגמה, משתחררות ופועלות על היין במשך הזמן.

שעם ויין הם שתי מתנות מופלאות מהטבע

קיימות

הגעה לאיזון

יערות אלון השעם, "מונטדו" בפורטוגזית, הם שגרירי קיימות חיים וכוח מניע בפיתוח בר קיימא. הם משחקים תפקיד קריטי באיזון האקולוגי העולמי, מאבק בשינויי האקלים ומידבור ושימור המגוון הביולוגי.

יותר מ-200 זני בעלי חיים ו-135 זני צמחים, חלקם בסכנת הכחדה, מוצאים את מעונם המועדף ביערות אלון השעם. כיוון שהוא עשיר ומגוון מבחינה ביולוגית, אך גם פגיע מאוד, יער אלון השעם הינו אחד מ-36 מוקדי המגוון הביולוגי העולמיים, בשורה אחת עם אמזוניה והסוואנה האפריקאית.

באגן הים התיכון, יערות אלון השעם תופסים שטח של יותר מ-22 מיליון דונם. הם מהווים את ריאת האזור בהרבה יותר מדרך אחת.

ראה עוד אודות יערות אלון השעם

דוחות קיימות

חברת Corticeira Amorim תמיד הייתה מחויבות חזקה לפיתוח מוצרים ופתרונות יעילים במשאבים, המיוצרים באופן בר קיימא ומבוססים על חומר גלם בר קיימא- שעם.

 

מיחזור

למרות שפקקי השעם מתכלים ביולוגית וסופגים CO2, חייהם לא מסתיימים לאחר פתיחת הבקבוק. מיחזור ושימוש חוזר בחומרי גלם מאפשר את הארכת מחזור חיי פקקי השעם ותורם לכוכב לכת טוב יותר.

קיימות ויערות אלון השעם

הגעה לאיזון

יערות אלון השעם, "מונטדו" בפורטוגזית, הם שגרירי קיימות חיים וכוח מניע בפיתוח בר קיימא. הם משחקים תפקיד קריטי באיזון האקולוגי העולמי, מאבק בשינויי האקלים ומידבור ושימור המגוון הביולוגי.

יותר מ-200 זני בעלי חיים ו-135 זני צמחים, חלקם בסכנת הכחדה, מוצאים את מעונם המועדף ביערות אלון השעם. כיוון שהוא עשיר ומגוון מבחינה ביולוגית, אך גם פגיע מאוד, יער אלון השעם הינו אחד מ-36 מוקדי המגוון הביולוגי העולמיים, בשורה אחת עם אמזוניה והסוואנה האפריקאית.

באגן הים התיכון, יערות אלון השעם תופסים שטח של יותר מ-22 מיליון דונם. הם מהווים את ריאת האזור בהרבה יותר מדרך אחת, כיוון שהם חיוניים לשימור האיזון האקולוגי השברירי, אולם גם משחקים תפקיד מכריע בעיצוב נוף חברתי, כלכלי ותרבותי ייחודי.

 

עם 34% מיערות אלון השעם בעולם

פורטוגל אחראית לכמעט 50% מייצור השעם העולמי, ומאפשרת לאנשים לחיות מהאדמה. ה-WWF מעריכים כי סביב 100,000 איש בדרום אירופה וצפון אפריקה תלויים באופן ישיר ועקיף ביערות השעם- כלומר, הם מהווים עמוד תווך חברתי וכלכלי חשוב, דוגמה מושלמת לאיזון בין שימור הסביבה ופיתוח קיימי.

הסביבה הטבעית המדהימה הזו, למעשה, תלויה באופן הדדי בפעילות האדם: מגוון רחב של פעיליות חקלאיות, ייעור ופעילויות כלכליות, החל מרעיה ועד תעשיות השעם והיין, מבוסס על תרבות אלון השעם. קצירת השעם, אחת מהעבודות החקלאיות המשתלמות ביותר בעולם, הינה מורשת תרבותית ייחודית המועברת מדור לדור ומהווה גם פעילות כלכלית אסטרטגית.

העץ הנדיב ביותר בעולם

בלב היער נמצא עץ מילניאלי, המאופיין בעמידות וכושר הסתגלות מופלאים: אלון השעם. אחד העצים הנדיבים והעמידים ביותר בעולם, המוכיח כי אין שום עץ אחר שנותן כל כך הרבה ודורש כל כך מעט.

עם מערכת שורשים מפותחת היטב, ענפים ירוקי עד וגזע חזק חמוש בשכבת שעם מגנה, אלון השעם מסתגל היטב לאקלים החם והאדמה הצחיחה באגן הים התיכון. למעשה, על ידי קידום חדירת מי גשמים ומניעת שחיקת הקרקע, יערות אלון השעם משחקים תפקיד חשוב בוויסות המחזור ההידרולוגי, הגנה מפני שחיקה ומאבק במידבור.

יערות אלון השעם נותנים גם תרומה משמעותית לאיכות האוויר שאנו נושמים ולעתיד כוכב הלכת, בתור לוחם עוצמתי נגד שינוי האקלים. עץ אלון השעם חי עד 200 שנה, ובאורך חייו, הוא הופך למחסן CO2 מאסיבי, המפחית פליטת גזי חממה, המקור העיקרי לשינוי אקלים.

בכל שנה, יערות אלון השעם סופגים עד 14 מיליון טון CO2, ויכולתם להחזיק פחמן דו חמצני מועברת למוצרי השעם המיוצרים, כולל פקקי שעם, הממשיכים להבטיח פונקציה חיונית זו. מעבר לכך, במהלך תהליך החידוש הטבעי שלאחר הקציר, יכולת העץ לספוג CO2 עולה בעד פי חמישה. ככל שהוא נקצר יותר, כך הוא מגן יותר על הסביבה.

בפורטוגל, הכולל את אזור יערות אלון השעם הגדול בעולם, אלון השעם מוגן בחוק מהמאה ה-13

העץ המדהים הזה כל כך מכובד ונערץ, עד כי ב-2011, הוא הוכרז פה אחד על ידי הפרלמנט הפורטוגזי בתור העץ הלאומי של פורטוגל וב-2018, ה- Whistler המלכותי, עץ אלון השעם הגדול והוותיק בעולם, נבחר כעץ השנה האירופאי.

שעם ויין הם שתי מתנות מופלאות מהטבע

לא משנה כמה רחוק מגיע המדע מבחינת בקיאות ביין, שעם והקשר המרתק בין השניים, יש דברים שלא ניתן להסביר אך ורק במונחים רציונליים. רגשות נכנסים לתמונה, לאינטואיציה יש השפעה. זיכרונות, תקוות ותחושות מתגלים. למרות שברור כי היינות המשובחים בעולם תמיד הסכימו על עליונות השעם ותמיד השתמשו בפקקי שעם, המשיכה הבלתי מעורערת של שעם לצרכנים, כולל מילניאלים שרק עכשיו החלט לגלות את היין, היא תוספת חדשה למשוואה, אולם מחקר עדכני מדגיש בעקביות את הערך המוסף של פקקי שעם לתעשיית היין והשפעתם האדירה על תפיסת הצרכנים. ברמה גלובלית, מצרפת עד סין, ארצות הברית לארגנטינה, פקק השעם מקושר ליינות באיכות טובה או מצוינת.

בנוסף, מספר מחקרים הראו איך צרכנים וייננים בוחרים יותר ויותר בשעם, כיוון שמדובר במוצר טבעי ובר קיימא, מעולה וידידותי לסביבה, המיטב משני העולמות.

שעם ויין הם שתי מתנות מופלאות מהטבע, שהתאחדו במשך מאות שנים. הם צמחו יחד ונתנו משמעות זה לזה. רק בבקבוק אטום בשעם, יכול היין להגיע למלוא תפארתו ולמצות את אופיו.